Friday December 04 , 2020
Text Size
   

Articles

8 tip membeli rumah pertama untuk tahun ini

Tidak terlalu mudah namun tidak juga terlalu sukar untuk membeli rumah pertama.

Janji anda mempersiapkan diri dengan pengetahuan yang betul untuk tip-tip penting membeli rumah pertama. Terdapat banyak masalah yang anda tidak mampu untuk membeli rumah kemudianunya nanti. Sekiranya tidak, anda yang bersalah. Jangan salahkan orang lain pula nanti.

Adakah anda serius ingin tahu mengenai tip membeli rumah pertama terutamanya pada tahun ini? 

Tip membeli rumah pertama # 1: Beli untuk diri sendiri atau pelaburan?

Sebagai mesej Tuan Harith Faisal dalam jawatannya, jika rumah pertama yang kita beli adalah matlamatnya adalah untuk duduk, sukar untuk kita membuat pembelian lain. Lebih sukar jika rumah pertama kita beli, ia 'makan' sebahagian besar pendapatan bulanan kita.

Nah, maka aliran tunai kami akan terganggu, jadi ia tidak cantik. Jika aliran tunai tidak cantik, bagaimanakah saya boleh membeli rumah?

 

Tip membeli rumah pertama  # 2: Adakah anda mahu menunggu lebih lama? Beli cepat!

Siapa yang tidak mahu membeli dan tinggal di rumah sebesar istana. Terdapat taman dan kolam renang, kemudian dipenuhi dengan perabot mewah dan mahal, bukan? Tetapi tenanglah. Tidak semua orang boleh melakukannya.

Jujur sekali. Sekiranya gaji hanya RM3,000, berapa lama lagi anda akan mengambil wang untuk membayar pendahuluan rumah impian Dato 'Vida? 10 tahun? Selepas 10 tahun, anda tidak boleh membeli apa yang anda tawarkan sekarang.

Jadi beli sekarang. Pembelian sesuai dengan keupayaan anda. Adakah anda faham?

Tip membeli rumah pertama  # 3: Tidak mampu membeli yang besar, membeli yang kecil untuk permulaan

Untuk rumah pertama, anda tidak perlu membeli yang besar. Sebabnya ialah rumah yang lebih besar, harga yang lebih mahal. Lebih mahal harganya, semakin banyak wang yang anda perlukan untuk pertama kalinya. Oleh itu ingat formula ini untuk rumah pertama:

"Kecil, Mudah, dan Murah"

Anda boleh mencari rumah murah di mudah.my. Itu sukar dicari. Mendapatkan satu, simpan perjanjian itu.

Tip membeli rumah pertama  # 4: Buat duit apabila membeli, tidak menjual masa

Pertama, perlu diingat bahawa matlamat anda untuk membeli rumah ini adalah untuk pelaburan. Apabila untuk pelaburan, anda mesti mengira keuntungan minimum yang anda perlu dapatkan. Untuk itu, anda perlu ingat kaedah-kaedah penting dalam menjalankan urus niaga pelaburan dan perdagangan ini.

Apa itu? Kami membuat keuntungan apabila membeli, bukan ketika menjual. Jadi mengapa mencari rumah di bawah harga pasaran. Sebaiknya, cari rumah yang 20% ​​di bawah harga pasaran. Tidak ditemui? Cari betul, mesti ada.

Tip membeli rumah pertama  # 5: Layak membeli rumah RM350,000, tetapi beli rumah dengan harga RM250,000?

Baik. Sekarang, hitung apa harga rumah yang patut dibeli. Katakanlah, anda sangat baik membeli rumah di RM350,000. Tidak semestinya perlu membeli harga rumah itu. Tetapi cari rumah di bawah harga. Mungkin RM250,000 cukup. Nasihat saya, memberi ruang kepada Nisbah Perkhidmatan Hutang (DSR) anda.

Tip membeli rumah pertama  # 6: 'Petua mudah untuk mencari rumah anda

Anda perlu ingat, membeli rumah tidak seperti membeli sebuah kanu. Anda tidak pergi membeli-belah untuk hari itu. Adakah itu betul? Oleh itu, anda memerlukan pertolongan dari seseorang yang pakar dalam hal ini. Siapa ahli? Ejen hartanah adalah jawapannya. Kerana mereka berurusan setiap hari dengan membeli dan menjual hartanah ini.

Tip membeli rumah pertama  # 7: Mesti membeli rumah, atau ...

Terdapat 2 perkara untuk diketahui. Anda perlu membeli rumah pertama sebelum berkahwin. Ini kerana wang tunai yang anda terima, boleh dibuat sebagai wang untuk perkahwinan.

Satu lagi? Beli rumah pertama sebelum membeli kereta. Yang ini, anda tahu bagaimana untuk mengetahui mengapa, bukan?

Jika anda membeli kereta, DSR anda akan rosak teruk oleh pinjaman kereta. Malah, saya mahu membeli rumah pertama. Itu sahaja, ramai orang. Jadi, jangan ulangi kesilapan ini.

Tip membeli rumah pertama  # 8: Kawal, atau dikawal?

Apabila kita melakukan sesuatu untuk kali pertama, kadang-kadang kita akan menjadi sangat teruja. Kelihatan menarik, terus berhubung. Hanya mencari di easy.my, mencari tawaran terbaik, terus beli. Sekali lagi tahu siapa yang mampu membeli dan bersedia untuk membayar semua wang. Jaga diri sendiri. Tidak risau. Periksa terlebih dahulu sebelum membuat keputusan pembelian.

Jika anda membuat kesilapan, anda akan mengalami kesukaran. Rajin bertanya dan belajar dengan orang yang mempunyai pengalaman membeli rumah sebelum membeli rumah pertama. Orang bijak tidak suka mengambil tindakan semata-mata. Itulah sebabnya anda membaca perkongsian ini sehingga selesai, kan?

Category: info

Malaysian Business Locations Directory

ONEXOX Peneraju Prabayar Kadar Jimat

Kini Sedang Online

We have 717 guests and one member online

Rekod Pelawat

3040500
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
12582
6569
46429
2944211
32555
186190
3040500

Your IP: 18.213.192.104
Server Time: 2020-12-04 22:42:12